De discussielijst

Wat is een discussielijst (mailinglist)?
Een mailinglijst is een manier voor mensen die iets met elkaar gemeen hebben om over dat onderwerp te discussieren en ervaringen te delen. Over alles is op Internet wel een mailinglijst te vinden. Deze discussielijst gaat over de televisieserie Buffy the Vampire Slayer. Omdat er nog geen Nederlandstalige discussielijst over Buffy was besloten wij (Jeroen van Embden en Anneke Sinnema) rond Augustus 1999 eentje te beginnen. We noemden hem Buffy-NL.

Hoe word je lid?
Je wordt lid door een leeg e-mailtje te sturen naar Buffy-NL-subscribe@yahoogroups.com (met het e-mail adres wat je lid wilt maken van de discussielijst!!), of door je adres in te vullen op de pagina De Lijsten. Als dit allemaal niet lukt kun je Anneke vragen om je er op te zetten. Maar Anneke is ook een drukbezet meisje dus dan kan het tussen een dag en een week duren voordat het geregeld is! :)

Wat zijn de regels?
Deze regels worden ook naar je ge-emaild als je jezelf lid maakt van de mailinglijst. Erg streng zijn we niet, maar we hebben wel graag dat je deze regels even doorleest voor het e-mailen naar de lijst.

1. Er bestaan aparte buffy-nl maillijsten. Over meetings, en het ruilen van goederen. Mailtjes over deze onderwerpen zijn dus effectiever als je ze naar die lijsten stuurt. Sterker nog: mailtjes over meetings mogen alleen naar de meetinglijst. Als een meetingdatum is overeengekomen wordt deze kort aangekondigd op de normale lijst, zodat je geinformeerd bent en ook in de gelegenheid bent om te komen, maar discussie over meetings (nabespreken e.d.) is slechts voor de meetinglijst. De mensen die op de meetinglijst geabonneerd zijn zitten namelijk ook allemaal op de gewone lijst, en die krijgen anders dingen dubbel. Daarnaast is niet iedereen geinteresseerd in het echt ontmoeten van de andere buffy-nlers of discussies daarover. 
Verslagen e.d. gaan dus ook naar de meetinglijst. De foto's die op meetings worden gemaakt worden altijd op dezelfde sites gezet door de verschillende fotografen en links naar hun sites vind je op http://bnlfotos.dutchbuffy.com .

2. Dit is een lijst over de serie "Buffy, the Vampire Slayer" en "Angel". Hou je e-mails dan ook zo veel mogelijk op dit onderwerp. Als je toch iets wil mailen dat van het onderwerp afwijst (Off Topic), zet dan even in de onderwerpsregel "OT". Als je als lid wilt reageren op het OT onderwerp, doe dat dan s.v.p. prive. (behalve als je er echt van overtuigd bent dat de rest van de lijst er ook baat bij heeft).

3. Geen spam. Als je de rest gaat vervelen met (nonsens)reclame, word je eraf gehaald en kom je er ook niet meer op. Als je een site hebt over Buffy en je wilt daar reclame voor maken, kan dat door als je naar de lijst mailt een url onder je naam te zetten (in je signature). Even effectief.

4. Geen attachments naar de lijst. Hiervoor hebben we een klein beetje ruimte voor op de Yahoogroups site, zodat als je iets met anderen te delen hebt, die anderen de keuze hebben of ze ernaar willen kijken of niet. Sommige mensen hebben langzamere modems dan jij en niet altijd de moeite van het downloaden ervoor over.

5. Goed taalgebruik. Zorg dat je zo goed mogelijk de nederlandse taal beheerst. Niemand wordt er boos om als je wat fouten maakt maar het is wel zo leesbaar voor de rest natuurlijk. ;) Engelse woorden gebruiken mag natuurlijk, en creatieve uitingen (fanfic, parodieen op liedjes) kan je altijd in het engels doen. 

6. Houd de Netiquette in het oog. Blijf eerst een tijdje rustig kijken wat er wordt gezegd op de lijst en ga geen super-kritische mailtjes sturen want dat verhoogt de sfeer natuurlijk niet. We willen het wel gezellig houden. Tel tot tien, of wacht nog even met het beantwoorden van je mailtjes als iets je gekwetst heeft. Anders krijg je een zgn. "Flame war" en hop, weg sfeer.

7. Houd bij het beantwoorden van je e-mailtjes alleen het stukje van diegene waar je op reageert wat tot jouw antwoord betrekking heeft. Dus als je bijvoorbeeld reageert op wat iemand in een mailtje over Sarah Michelle Gellar's haar vindt en de rest van het mailtje over Nicholas Brendon gaat, en je wilt alleen wat over het haar zeggen, knip dan Nick weg. Dit scheelt schijfruimte voor diegenen die de e-mailtjes op hun harde schijf bewaren. Laat ook liever niet e-mailtjes waar je op reageert onder aan jouw mailtjes bungelen. 

8. Geen oneliners! Nouja, oneliners mogen wel als de situatie het toelaat.. maar altijd als je een mailtje schrijft, denk bij jezelf na of jij als je dit mailtje van iemand anders zou krijgen, echt er wat aan zou hebben. Dus geen "ja ik ook" mailtjes (met verder geen info) please!

Als je vragen hebt over de regels, dan horen we het graag.