Wat is Buffy, The Vampire Slayer?

Waar gaat de serie over?
De hoofdpersoon van de serie is Buffy Summers, die op 16-jarige leeftijd erachter is gekomen dat het haar roeping is om vampierdoder te zijn en per ongeluk tijdens het uitvoeren van haar plicht de gymzaal van haar school Hemery High in L.A. heeft afgebrand. (in de film Buffy the Vampire Slayer). De serie begint ermee als Buffy en haar moeder Joyce naar een klein stadje dat Sunnydale heet verhuizen. Buffy vindt het vampiers doden niet al te prettig en doet liever "girly things" maar al gauw wordt ze door haar verleden ingehaald in de persoon van Giles. Giles is Buffy's toezichthouder en trainer, en moet samen met Buffy ervoor zorgen dat de wereld een veiliger plaats wordt. Het feit dat Sunnydale op de mond van de hel ligt helpt natuurlijk niet mee, aangezien alle monsters, demonen en vampiers hierdoor aangetrokken worden. Gelukkig heeft Buffy een groepje goede vrienden (ook wel door zichzelf Scooby Gang genoemd, of Slayerettes), Willow, Xander, Oz (in seizoen 2, 3 en 4), Cordelia (seizoen 2 en 3) en Anya (in seizoen 4). Buffy heeft echter nog genoeg te kampen met haar liefdesleven (romantiek met Angel in seizoen 1, 2 en 3, later romances met Parker en Riley (seizoen 4 en 5).

In de serie die nu op de BBC te zien is, en vanaf januari hopelijk weer op Net 5, is Buffy inmiddels van de middelbare school en heeft ze zich ingeschreven bij Sunnydale University. Willow studeert daar ook. Inmiddels heeft Oz haar verlaten en praktizeert Willow nu magie (en meer) met Tara, een medewicca. Xander heeft de zomervakantie door Amerika getrokken en leeft ondertussen van allerhande klusjes, terwijl zijn relatie met Anya steeds hechter wordt. 

Spike, voorheen aartsvijand van Buffy, heeft door The Initiative, een militaire organisatie waarbij Riley werkte, een chip geimplanteerd gekregen waardoor hij mensen geen pijn meer kan doen zonder zelf een flinke hoofdpijn te krijgen. Dit verhindert hem echter niet demonen een pak slaag te geven dus tegenwoordig helpt hij de Scoobies. Maar zijn streken is hij nog niet verleerd!

Wat is BtVS, en wat is het verschil tussen de serie en de film?
"Buffy the Vampire Slayer" is een televisieserie, die het verhaal van de film uit 1992 voortzet. Omdat de serie en de film in de USA dezelfde titels hebben de fans het onderscheid duidelijker gemaakt in twee verschillende afkortingen. BtM staat zo voor "Buffy the Vampire Slayer" (de film dus) en BtVS staat voor "Buffy the Vampire Slayer" (de TV serie). 

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de film en de serie. Zo begint de serie er bijvoorbeeld mee dat Buffy met haar moeder naar Sunnydale verhuisd is. In de televisieserie zegt Buffy dat ze van haar oude school is getrapt omdat ze de gymhal helemaal verwoest heeft. In de film is dat echter helemaal niet gebeurd (terwijl de eerste aflevering van de serie eigenlijk een soort vervolg is van de film).

Waar en wanneer kan ik de serie zien?
Op Net5 kun je elke woensdag om 20.30 Buffy the Vampire Slayer zien. Direct gevolgd door de 'bijbehorende' Angel aflevering. Dit zijn op dit moment de recentste afleveringen. Op de BBC kun je 'herhalingen' zien van iets minder recente afleveringen van het begin zesde seizoen, bij Net5 is men aan het eind van s6 toe.

Hoe kan ik de acteurs uit de serie bereiken?
Buffy fanmail kan naar

(naam acteur/actrice)
c/o Buffy the Vampire Slayer 
c/o UPN
11800 Wilshire Blvd.
L.A. CA 90025
Verenigde Staten/USA

Ik heb een aflevering gemist! Wat nu?!
Als je heel erg baalt omdat je een aflevering gemist hebt dan kun je terecht op http://www.buffyguide.com. Daar kun je erg goede samenvattingen vinden van alle afleveringen. Als je naar de Episode Guide gaat op onze pagina dan kun je gewoon op de aflevering klikken en kom je meteen op de pagina van die bepaalde aflevering. Als je voor de lol Buffy in het Duits wilt lezen, kun je terecht op www.buffy.de (ga naar duitse versie en klik op transcripts). 

Als je afleveringen perse wilt zien kun je een verzoekje plaatsen op de Buffy-NL Tradinglijst. Misschien dat iemand de bewuste aflevering op videoband of cd-rom heeft!

Waarom is Giles de 'watcher'?
"Slayer" en "Watcher" zijn en voor elkaar voorbestemd paar. Als er een slayer overlijdt komt er weer een andere slayer voor in de plaats. Giles wist zijn hele leven al dat hij watcher zou worden aangezien zijn voorouders dat ook waren.

Toen Kendra werd opgeroepen nadat Buffy stierf (waarna ze werd gereanimeerd), ging de 'lijn' verder via Kendra. Toen stierf Kendra en kwam Faith. Dus eigenlijk is Faith nu DE Slayer. Als Buffy nu overlijdt, komt er dus niet nog een slayer in de wereld (helaas...)

Merkt niemand al die moorden en vermisten in Sunnydale?!
De moorden worden meestal aannemelijk gemaakt. In de aflevering "School Hard" vraagt rector Snyder de politiechef van Sunnydale hoe hij de mysterieuze moorden verklaren moet. Het antwoord van de politiechef is "bendenoorlog".

Hoe kun je in een aflevering van Buffy spelen?
Als je een keer een leerling wil spelen van Sunnydale High School moet je tenminste 18 jaar oud zijn. Buffy the Vampire Slayer gebruikt "extra's", achtergrondacteurs, waarmee ze in contact komen door een bedrijf "Cenex", Burbank, CA. Je moet wel 20 dollar betalen aan inschrijfgeld.

Dit bedrijf, Cenex heeft een lijstje met "Buffy regulars" die altijd het eerste gebeld worden als de show achtergrondacteurs nodig heeft. Dus in elke aflevering spelen de zelfde achtergrondacteurs. Ze praten niet, ze sterven niet, ze hebben geen namen en ze weten Buffy's geheim niet. De meesten worden niet genoemd in de credits.

Studio en sets
"Buffy the Vampire Slayer" wordt op een besloten set gespeeld. De meeste 'zijstraatscenes' die plaats vinden in de serie vlakbij The Bronze worden gefilmd in een klein straatje vlakbij de geluidsstudio. Een klein kerkhofje is daarbij in de buurt gebouwd voor de opnames (al werden de kerkhofscenes toen de serie nog niet zo populair was op een echt kerkhof gefilmd).

De 'buiten school' scenes worden gefilmd op Torrance High School, dezelfde school die gebruikt wordt/werd voor Beverly Hills 90210. Wat in de serie de hoofdingang van school is is trouwens juist de achteringang van de THS. Het "Sunnydale High School" bord blijft het hele filmseizoen staan.

Een dag in het leven van een Buffy "extra"
Extra's worden door het castingbureau verteld welke kleren ze aan moeten doen op de dag van de opnames. Felle kleuren voor Bronze scenes en schoolkleding voor schoolscenes. Extra's verzamelen op een geheime ontmoetingsplek en worden naar de Buffy Set gereden waar ze in de "holding", een soort wachtkamer moeten wachten waar ze wat te eten krijgen. Dan worden ze op een lijst gezet door de Stage Manager en worden hun kleren goedgekeurd door de kledingafdeling. Als de kleren niet goed zijn krijgen ze kleding van de kledingafdeling. Als ze klaar zijn om de eerste scene te schieten loopt iedereen naar de geluidsstudio en krijgen ze props. Boeken, schriften etcetera. Iets om je op een leerling te laten lijken. De Stage Managers vertellen ze waar ze wel of niet moeten lopen. Ze rennen een beetje rond terwijl de cameras draaien om na te kijken of alles goed staat. Dan gaat er een zoemer en gaat de camera aan. Een paar seconden voordat de regisseur "actie" schreeuwt wordt er "background!" geroepen waardoor de extra's weten dat ze moeten beginnen zodat het lijkt alsof ze al lopen en praten als de opnames beginnen. Vaak worden scenes twee of drie keer opgenomen en worden de camera's op een andere plek gezet zodat er een ander beeld van dezelfde scene ontstaat.

Er worden zo'n 4 tot 5 scenes op een dag opgenomen en het kan zo een of twee weken duren voordat een aflevering klaar is. Extra's krijgen lunch en avondeten aangeboden met de cast en de crew.

Voor hoe lang heeft Sarah Michelle Gellar haar contract bij WB getekend?
Net als de cast voor 5 jaar. Na de verhuizing naar UPN is het contract 'verlengd' naar 7 jaar, dus er komen in ieder geval 7 series afleveringen van Buffy.

Waar is de officiele site van Buffy?
Het adres van de UPN-site is http://www.buffyupn.com.  

Ik heb geen zin om honderden paginas door te spitten. Wat zijn de interessantste?
http://www.buffysearch.com is een goed adres om goede pagina's te vinden. Op onze Links pagina staan ook een paar interessante pagina's. Bij de nieuwsgroepen is alt.tv.buffy-v-slayer ook een goede bron voor links naar pagina's.

Ik heb in verschillende nieuwsgroepen en pagina's vreemde afkortingen gezien.. wat betekenen ze?
Deze afkortingen (acronyms) worden door Buffy-fans vaak gebruikt. Algemeen zijn de afkortingen IMO=In my Option, en BTW=By The Way.
BtVS: Buffy the Vampire Slayer (Die Serie) 
BtM: Buffy the Vampire Slayer (Der Film) 
ASH: Anthony Stewart Head  
SMG: Sarah Michelle Gellar  
EINTKILFB: Everything I Needed To Know I Learned From Buffy 
FoW: Friends of Willow 
WAIFs: Willow´s Adoring Internet Fans
WoW: Watchers of Willow 
GASPers: Giles Appreciation Society Panters 
NKABOTFD: Never Kill a Boy on the First Date (namen van afleveringen worden meestal afgekort in nieuwsgroepen)
ROTFL: Rolling on the Floor Laughing
WB: Warner Brothers 
WGN: Wicked Ghastly Network, based in Chicago, IL 
YKYABFW...: You Know You´re a Buffy Far When... 
YKYBWTMBtVSW...: You Know You´ve Been Watching Too Much BtVS When... 
YKYGTMBtVSaw...: You Know You´ve Got Too Many BtVS Acronyms When...  

Ik heb plaatjes en ander materiaal, hoe kan ik dat verder verspreiden?
Je kunt erg grote bestanden (zoals plaatjes, geluidjes enzovoorts) kwijt op de Buffy-NL site. Voor meer info zie de Files pagina. Als je je file op de site hebt gezet kun je vervolgens het adres van dat bestand verspreiden op de Buffy-NL lijst en de nieuwsgroep alt.tv.buffy-v-slayer .

Ik wil graag over deze serie discussieren, hoe kan ik dat doen?
Word lid van onze mailinglijst, Buffy-NL, of ga naar de nieuwsgroep alt.tv.buffy-v-slayer. Je kunt ook op ICQ naar andere Buffy fans zoeken. Als begin is Anneke's ICQ nummer 16625209.

Ik heb een verhaal over Buffy geschreven, hoe kan ik dat verspreiden?
Als je een verhaal hebt geschreven over Buffy dan kun je dat publiceren op de volgende pagina's:

The Slayer´s Fanfic Archive: 
http://www.SlayerFanfic.com  

of

http://www.fanfiction.net 

Heb je een verhaal in het Nederlands geschreven kun je 'm het beste op een Nederlandse pagina presenteren. Dus stuur ze gerust naar Anneke, dan komen ze op deze site.